Vengrijos vynų regionai

Hungarian wineregionsVengrija turi ilgametę  tradicinę vyndarystės istoriją. Vengrų ir graikų  kalbos yra vienintelės Europoje, kurių žodis “ vynas“ nėra kilęs iš lotynų kalbos, tai rodo, kad vynų gamyba prasidėjo gerokai anksčiau prieš įsigalint romėnų valdžiai. Kalvotas reljefas   bei  sausas klimatas išgarsino vyno gamybos regioną romėnų valdymo laikotarpiu, kuomet Magyarai ( etninė grupė, kuri  tiesiogiai susijusi su Vengrijos žmonėmis) įsikūrė Karpatų baseine bei tęsė vyno gamybą.  Ankstyvajame mūsų eros X- ajame amžiuje, Arpadas, pirmasis  vengrų kunigaikštis, padovanojo savo pasekėjams vynuogynų žemes Tokaji regione.  Nors Vengrijoje iš  viso yra  22 vynų regionai, šiame  blog`e mes siekiame pristatyti tik keletą žymiausių  vynų regionų, jau sulaukusių tarptautinio pripažinimo dėl  savo išskirtinės vynų kultūros bei kuriuose tikrai verta apsilankyti jeigu jūs būsite  Vengrijoje.

TOKAJI vynai „Vinum regum, rex vinorum”

Apie Tokaji Aszu

Tokaj map

tokajJei jūs žinote bent vieną vengrišką vyną, tai yra tikimybė kad žinote  būtent Tokaji (taip pat regione. Puikiai pažįstamas beveik visoje  Europoje, šis gintarinis likeris buvo laikomas šimtmečius karalių vynų rūsiuose. Liudvikas  XV apibūdino šį vyną  “vinum regum, rex vinorum“ (karalių vynas, vynų karalius). Imperatorius Franz Josef siųsdavo  Karalienei Viktorijai kiekvieno gimtadienio proga  12  Tokaji Aszu butelių kiekvieno  jos gyvenimo mėnesio  šventimui, sulaukusi savo paskutiniojo 81-ojo gimtadienio ji buvo sukaupusi 972 butelius šio vyno.rašomas ir  Tokay.)  Tokaji Aszu yra saldus desertinis vynas  gaminamas Vengrijos Tokaj

Tuomet atėjo nacizmas ir komunizmas. Galbūt aš labai vengriškas, bet niekada nenumaniau  kas nutiks su maisto produktų gamyba komunistinio periodo metu.  Kas nutinka tuomet ,kai po didelių pastangų turėti savo kažką gero, tokio kaip Tokaji Aszu, ateina nauja tvarka su savo reikalavimais visiems mokėti tokius pačius mažus atlyginimus, o pagrindiniai žemės ūkiai konsoliduoti vyriausybės, o vyriausybė kontroliuoja šio produkto gamybą bei pardavimus?

tokaji muscatTaigi . . . iš esmės nuo  1918 iki 1989 metų, Tokaji Aszu buvo pagaminta ypač mažas kiekis.  Be viso to, vynas buvo gaminamas viename valstybiniame vynuogyne, parduodamas statinėse ir palietė tik nedaugelio vietinių namų vyno taurę. Keletas pagamintų Tokaji Aszu butelių nebuvo aukštos kokybės bei dažniausiai nebuvo brandinamas.

Tačiau netgi komunistinės eros laikotarpiu, Tokaji turėjo reputaciją. Sutikau aukštą, rudaplaukį ukrainietį Budapešte, kuris pasakojo apie tai, koks svarbus buvo Tokaji  jo vaikystės laikotarpiu. Kasmet, vieną kartą metuose, jo tėvai ypatingomis progomis, tokiomis kaip vestuvės ar kitomis šventėmis galėdavo atsinešti Tokaji, tačiau jo galėjo suvartoti tik vieną butelį .

Po komunizmo žlugimo 1989-aisiais, masyvus valstybinis vynuogynas buvo išskaidytas ir parduotas privatiems savininkams, kurie pradėjo iš naujo investuoti  į Tokaji Aszu bei siekė atstatyti jo pilnavertę reputaciją. Dabar, Tokaji vynų  yra visur. Budapešte  jie parduodami vietos bakalėjos parduotuvėse, alkoholinių gėrimų parduotuvėse, restoranuose, specializuotuose vyno namuose.

Štai ką jūs turite žinote gerdami Tokaji Aszu:

  • Tokaji yra seniausias vynas pagamintas iš botrytis  paveiktų vynuogių. Botrytis yra grybelis, kuris sukelia vynuogių (ir kitų vaisių) infekciją  iš esmės išsunkdamas visas sultys esančias vynuogėse bei paversdamas jas  nepaprastai  saldžia ir tiršta pasta. Rečiausias  Tokaji vynas vadinamas  Esszencia, kuris pagamintas iš Aszu vynuogių ir turi labai mažai alkoholio savo sudėtyje. Dažniau paplitęs Tokaji Aszu sukurtas  pridedant botrytizuojant  pastą ir įdedant ją į nebotrytizuotą vyną.
  • Gėrimas turi būti tarp sultingo gintaro bei aukso geltonumo atspalvio bei lipti prie taurės sienelių.
  • Tokaji Aszu yra rūšiuojamas pagal „puttonyos“,kuris reiškia vynuogių krepšelių skaičių sunaudojamų Tokaji Aszu barelyje. Vienas puttonyo/krepšelis  tolygus 20 kilogramų vynuogių.   3 puttonyos Tokaji Aszu yra švelnus ir ne toks saldus , bet  tirštas kaip  5 ar 6 puttonyos vynas. (Jeigu žvilgtelėsite į nuotraukas viršuje, pamatysite puttonyos skaičius pagal Tokaji Aszu žodyną.)
  • Bendrai, Tokaji Aszu yra aiškios mineralinės charakteristikos, saldumas jaučiamas liežuvio galiuku tik tuomet, kai jūs jį geriate. Tai labai mažo alkoholio kiekio vynas .
  • Kainos svyruoja nuo  HUF 2.500 (apie 30 Lt)  iki  HUF 12.500 (140 Lt) už Tokaji Aszu butelį.

Apie Egri Bikavér (Jaučio kraujas)

+eger

Untitled-3Ankstyvajame XVI-ajame amžiuje, kovų su turkais metu, Magyarai gėrė tamsų raudoną vyną prieš prasidedant mūšiui. Turkai, nežinodami kas tai yra, tikėjo, kad tai jaučio kraujas, kuris anuomet buvo geriamas tik žiauriausių Turkijos karių tam, kad suteiktų jiems stiprybės. Turkai matė, kad visi Magyarai geria   „jaučio kraują“ iš cilindrų, (kuriuo galbūt vaišino ir juos), todėl palaikė juos žiauriais kariais bei nutraukė apgultį.

Šiandien Egri Bikaver (arba Jaučio kraujas) yra populiarus  vengriškas  vynas. Tai tamsus, turtingas, tirštas vynas, todėl galima numanyti kodėl jis buvo klaidingai palaikytas krauju. Iš įvairių rūšių kurias išbandžiau, jos turėjo šiek tiek kartoką poskonį, kita vertu jis labai panašus į geriamą Burgundijoje.

 

Apie Villányi raudonuosius vynus

+eger2

Villány regionas žinomas savo raudonaisiais vynais ir rožėmis.  Vyno regionas pasižymi puikia kokybe ir komercine sėkme tiek tarp ekspertų ,tiek tarp vartotojų. Pirmoji kilmės apsaugos sistema Vengrijoje buvo išvystyta būtent čia. Villány-Siklós Vyno kelias yra pirmoji Vengrijos vyno turizmo tvirtovė.  Stipriausia regiono trauka yra vynas. Netoli Villány yra Siklós pilis, kuri garsi savo kurucz kovotojais, kapitonu Tenkešu.

Villány vyno  regiono vystymasis buvo  grįstas stipria  pagarba tradicijoms .Regiono lobiai -gatvėmis apsaugoti rūsiai  Palkonya, Villánykövesd, Villány, Nagyharsány ir  Kisharsány, rūsiai ir spaudos namai išsibarstę aplink vynuogynus  Siklós; šimtmečiais jie buvo svarbūs savo technologijomis, dabar jie svarbūs turizmo pramonei.

Villany wine cellar with barrels

Tradicijos apima Kadarka, Portugieser, ar  Schiller vynus. Villány vyno regionas, netgi nuolat judėdamas į priekį  išsaugo tradicijas. Jis siūlo beveik tobulą įvairovę vynų. Keliuose moderniuose rūsiuose įdiegtos naujausios technologijos.

Bock Syrah

Villány vyno gamintojai dažnai būna tarp sėkmingiausių dalyvių vyno konkursuose ir parodose. Iki šiol, Villány vyno gamintojams ar vyno rūsiams buvo suteiktas  prestižinis titulas “Metų Vyno Gamintojo” ar “Metų Vyno Rūsys” šešis kartus.

Bock Villanyi Cabernet Franc with award

 Villányi cabernet franc

Macko

Apie Badacsonyi ir kitus Balatono regiono vynus

+badacsony

Bazaltiniai Badacsony šlaitai tobula vieta vynuogių  kultivavimui          

grapesVietovė buvo apgyvendinta dar  keltų laikotarpiu, kasinėjimų metu atrasta 2000 metų amžiaus senumo romėnų palaikai, kurie liudija apie  ankstyvąją vynuogininkystės pradžią regione. Laimė, vis nauji ir nauji gyventojai/užkariautojai nebuvo gausiai atbloškiami istorinių audrų, o reljefo ypatumai suteikė galimybes realizuoti unikalias vynuogių auginimo tradicijas. XIX–ame amžiuje Badacsony galėjo didžiuotis to meto geriausiais vermutais bei vynuogių veislėmis regione, kurios nebuvo auginamos niekur kitur: Kéknyelű.                           Kékfrankos vynuogės

Po filokseros nuniokojimų (filoksera-pavojingas vynuogių amaras, kenkėjas) buvo pradėta iš naujo pradėta kultivuoti vynuogės, kurios  tapo regiono kultūriniu simboliu. Deja,praeities vynuogių “bastionų” turtas  iš esmės buvo sunaikintas didele dalimi pramoninio ūkininkavimo metu.

Hévíz wine

Nepaisant to, Badacsony tarybinis ūkis  komunistinės eros metu  nusipelno mūsų pagyrų už pakartotines vynuogynų plantacijas jų  paveldėtuose dvaruose: geriausiuose šlaituose Badacsony, Szent-György kalvose  ir  Csobánc, taip išsaugant geriausias vynuogynų auginimo žemes. Pastaraisiais metais kai kurie pradėjo perrašinėti kalvos ir regiono istoriją, tad pastangos atstatyti “bastioną “gali būti tiktai sveikintinos. Žymiausios Badacsonyi baltųjų vynų rūšys yra Szürkeberát  ir Kéknyelű, Olaszrizling (Italian  Riesling), iš raudonųjų  vynų  Kékfrankos, galima paminėti ir Cuvee, Pinot Noir.

Netoli Balatono yra Hévíz – unikalus natūralus terminis ežeras, sveikatingumo centras, o regionas yra gerai žinomas savo vyndarystės tradicijomis

depardieue

Gérard Depardieue taip pat įsimylėjęs Szeremley vynus iš  Badacsony

Apie Szekszárd`o vynus

+kadarka

Vynuogių auginimas Szekszard`e grįžta dar į romėnų laiku, svarbiame vynų gamybos regione Pietų Dūnantulyje. Priemonės vietos kilniems vynams apsaugoti buvo  priimtos pirmųjų Vengrijos karalių. Šiandien, regionas driekiasi nuo  Szekszard`o kalvų ir vakarinio Volgyseg`o slėnio, apimdamas daugiau nei  2800 hektarų. Istorinio vyno Bikaver, arba Jaučio širdis, pavadinimas, atrodo, galėjo būti kilęs iš nuo  netoliese esančios Bika (Jaučio) kalvos.

Taigi, kyla klausimas kodėl  Szekszárd`as  negali būti įsivaizduojamas be Kadarka`os, nors iš tiesų kyla tam tikrų abejonių. Sakoma, kad Kadarka tai yra visų pirma gera kokybė, tačiau problema glūdi vynuogių auginime, todėl nėra lengva ir paprasta ją išgauti. Kadarka, kaip ir  Pinot Noir, reikalauja nepaprastai daug priežiūros, atitaikyti tinkamą rūgštingumo sudėtį, metai iš metų visa tai sukelia daugybę sunkumų. Mes tikimės, kad ateityje Kadarka pagaminamas  kiekis  išaugs. Šios rūšies šalininkų skaičius vis auga, kadangi vis daugiau ir daugiau vyno mylėtojų atsiranda poreikis Kadarkai. Vargu ar tokia spalvą, skonio intensyvumą ir koncentraciją gali išgauti Merlot ar Cabernet rūšys, ar dar geriau Kékfrankos. Įgudęs vyno vartotojas galbūt labai  daug nesitiki būtent tam  tikrų savybių  iš Kadarka`os, kurios  jai jau savaime suteiktos  unikalios gamtos- tai mažai tanino bei turtingumo rūgštimis, tačiau  ji yra  lengva (teigiama prasme), švelnaus, neagresyvaus skonio, aitroko  ir vaisių kvapo. Bendrai tai ir yra keletas argumentų  apie Kadarka.
Szekszard wines _Eszterbauer

Šis vynas  gali būti labai skanus, nes turi istorinę praeitį bei jo suteikiamą “vengriškumo” prieskonį, ,jo išskirtinį vaidmenį Vengrijos vynų istorijoje, tapimą  mūsų nacionaliniu lobiu bei nepralenkiamą savo  viešųjų ryšių verte. Vargu ar surastumėte geresnį vyną kompanioną tradiciniams vengrų patiekalams (troškiniams, žuvies sriubai, patiekalams su paprika), tačiau jis taip pat puikiai dera ir su šiuolaikiniais, lengviau virškinamais patiekalais iš tarptautinės kulinarijos virtuvės.

Tarp baltųjų vynų Olaszrizling, Chardonnay ir  Veltelini rūšys yra pačios populiariausios.

Winetasting

Apie Antinori projektą, Bátaapáti vynus

Mineraliniai Vandenys yra vienos iš geriausių vengriškų vyno rūšies Bátaapáti Tűzkő platintojai Lietuvoje, kuri priklauso garsiai Italijos vyno gamybos grupei. Bátaapáti projektas gimė 1990-aisiais, kuomet Vengrija atvėrė sienas užsienio investuotojams. Nuostabi istorija ir žemių potencialas visuomet žavėjo italus, ir tuomet, remiant Peter`iui Zwack`ui (penktos kartos žymiam vengrų distiliatoriui), Jacopo Mazzei ir  Piero Antinori pradėjo daug žadančio bei perspektyvaus vynuogyno, skirto kokybiškiems vengriškiems vynams, kūrimą. Jų paieškos, į kurias įėjo rūpestinga klimato bei dirvožemio analizė, baigėsi 1991 metais įsigyjant Bátaapáti, šimtametes vyno gamybos valdas esančias į pietryčius nuo Balatono ežero, Völgység`o rajone esančiose Tolna vyno regione. Jie buvo sužavėti vynų, pagamintų šiame regione, kokybe bei teritorijos istorine reikšme bei svarba, kaip įrodymu valdose esančiais vynuogynais bei senoviniais požeminiais rūsiais. Atsižvelgdamas į pozityvius rezultatus, markizas Antinori Srl 2000-aisiais metais  nusprendė  dar labiau įsitraukti į Tűzkő gamybą

tuzko